Träffat sadelutprovaren

I dag har sadelutprovaren Karin varit här hos oss! Hon kikade lite på Blidur men ska komma tillbaka igen nästa vecka och då ha med sig lite fler sadlar i min prisklass och efter mina önskemål. Eventuellt blir det någon syntetsadel med utbytbara koppjärn, vi får se!

Blidur skötte sig iaf bra idag och var trevlig. Gick med honom ner till hagen sedan och pratade lite med honom undertiden. Tanken slog mig varför jag envisas med att gå ner till hagen med honom, jag kan ju lika gärna rida barbacka dit. Har inte tänkt på det förut, men det borde ju funka bara bra!

Har fått kortison i ryggen idag och känner mig lite sliten efter det. Det gör väldigt ont när jag får det, men förhoppningsvis blir det bättre sedan. Har för mig att läkaren sa att det kan göra mer ont i några dagar innan det hinner verka, så vi får väl se hur det blir med det.


Långhårig

Fick hjälp av Matte idag att hämta Blidur och sedan borstade jag honom i stallet. Nu börjar pälsen bli lång och han var rätt smutsig. En jätteblöt hage i kombination med en långhårig häst är inte alltid så kul!

Idag har jag löslongerat Blidur lite och han var rätt duktig och höll igång i den gångarten jag bad om för det mesta, även galoppen! Tänkte på det förut, att det har han blivit bättre på, i början fick jag ju jaga honom för att han skulle galoppera, nu gick det nästan av sig självt. Skönt! Vi jobbade ungefär 20 minuter idag och han blev knappt svettig, trots sin päls. Det var ju ändå rätt mycket skrittande i små pauser. Tog in honom och tog av grejerna och gick ned med honom till hagen sedan som en del i avskrittningen.

I morgon kommer antagligen sadelutprovare hit! Ska bli mycket spännande!

Jag har oxå satt ut annons där jag söker medryttare, så om ni vet någon som är ridsugen, hör av er!


Förhoppningsvis ett steg mot ny sadel

Jag spanar ju efter ny sadel till Blidur och blev så glad när jag nyss läste att en sadelutprovare som jag tidigare blivit rekommenderad ska till grannstallet på onsdag! Ska se om jag lyckas ta mig dit då, det vore ju optimalt! Ännu bättre vore det ju om jag hittade den perfekta sadeln då oxå!

Ska få kortison i ryggen på förmiddagen på onsdag, men till eftermiddagen borde jag vara fit for fight igen hoppas jag!

Löslongerat över bommar

I dag har vi haft hand om stallet på morgonen, så då passade jag på att aktivera blidur med när jag ändå var där ute. Matte var snäll och hämtade honom så att jag slapp gå. Jag löslongerade sedan Blidur på ridbanan. Han var så pigg och busig! Minsta lilla jag gjorde så reagerade han på, brallade runt och blev tjurig när jag sa åt honom att gå snabbare. Jätterolig var han! Lite överskottsenergi! Dock så blev han snabbt som vanligt, småseg och trög. Jag lät honom trava över upphöjda bommar och det gick rätt bra! Jag hade visserligen bara två bommar, men lyfta på benen fick han i alla fall. Ska se om jag kan leta fram lite fler saker, för att lyfta på benen är ju nyttigt!

Just nu står Blidur inne med fleecetäcke på sig och torkar, men snart ska han få gå ut till sin kompis igen!


Besök och tömkört

Idag har vi haft besök av Sussie och Blakkur! Blidur och Blakkur hälsade lite på varandra i stallet och verkade gilla att ses. Det var ju ett tag sedan sist nu!

Jag har roat mig med att tömköra Blidur idag. Jag höll hus på ridbanan och la fram några bommar och ställde upp lite koner som jag hittade i  helgen när vi städade i garaget. Konerna ställde jag längs medellinjen med olika mellanrum. Första delen med längre och sista delen med tätare mellanrum. Jag upptäckte dock att jag hade lite svårt att innan planera vad jag skulle göra, så det blev väldigt spontant allting, en volt här, en halt där, lite slalom där och så vidare. Borde kanske tänka ut någon vettig övning från början och sedan försöka att hålla mig till det.

Lät honom trava på en lite större volt och det gick hyfsat. Förutom när han blev sur för att jag sa åt honom att springa snabbare och han bockade och for iväg så att jag tappade honom! Typiskt! Som tur var så stannade han rätt fort, utan att trassla in sig. Puh. Efter det så gick traven bättre, han blängde lite på mig när jag bad honom öka, men han gjorde iaf som han skulle.

Skrittade av honom lite samtidigt som jag plockade undan efter mig på ridbanan. Då blev det lite träning på att styra med en hand, vilket gick hyfsat.

Jag är iaf rätt nöjd med passet, men längtade ut till naturen, man kan ju gå runt träd, kliva över stockar och sånt där med, men jag hade ont i lederna, så då hade jag ingen lust att ge mig ut i skogen. Blir så jobbigt att ta sig hem igen.


Kommunikation

Jag satt o kollade på lite bilder och hittade de här, som jag inte tror att jag lagt upp här förut. Jag tycker att de blev så härliga. Jonathan hade haft skolkortsfotografering i skolan, och till vår förvåning så ville han ha skjorta och slips på sig. Han var sedan med ut och kollade till Blidur och då kom Byr fram till honom och var så nyfiken. Jag gillar kontrasterna, den stora, nyfikna, vackra hästen och den lilla pojken, i skjorta och slips som samtalar med varandra på sitt egna vis.








Blidur har fått en ny kompis

Idag har Blidur fått en ny hagkompis eftersom hans gamla kompis Byr har flyttat. Jag hoppas att Blidurs nya kompis Hrannar kan lära honom ett och annat, kanske kan de träna gångarter mitt i natten eller nåt.

Ihopsläppet gick helt utan problem. De pep lite, luktade på varandra och sedan var det bra. De var så himla söta ihop! Så lika varandra i färg är de, de passar så bra in nu på hösten med alla andra vackra färger.



Hrannar till vänster och Blidur till höger bekantar sig med varandra.



Blidur i sin höstskrud



Lite uppdatering

Vi har haft besök av min syster och hennes barn igår och idag, och då blev det förstås lite stalltid tillsammans med Nella! Hon måste ju gosa lite med sin häst ju! Så igår borstade vi honom lite. Matte var snäll och hämtade in Blidur åt mig, eftersom hagen han går i nu ligger en bit bort. Nella hade med sig sin lilla lila piggborste och var så modig så och vågade till och med borsta honom på magen, fastän hon först sa att hon inte vågade det.

Jag tog sedan ut Blidur och longerade honom lite. Tanken var först att vi skulle ha ridit idag, så jag tänkte att han skulle få springa av sig lite inför det. Blidur var iaf rätt pigg och lite busig. I ena varvet i galoppen så stannade han, bytte varv och busade runt lite, men ordningen var snart återställd igen. Mitt i allt så blev Nella kissnödig, så jag fick koppla loss Blidur, säga åt honom att stå still, stänga grinden och hjälpa Nella att kissa. Strax där efter frös hon och ville gå in, så då fick Blidur och jag följa med henne in. Trots detta så blev det iaf lite vettigt gjort.

Idag blev det ingen ridning eftersom vi var så trötta och så. När vi hade lämnat besöket på tåget så åkte jag och Matte förbi Bidermans och kollade lite på vad de har för sadlar och sådär. Fick lite bra tips!

Häromdagen så testade vi vad Blidur tyckte om fyrhjulingen. Matte körde den och jag satt bakpå och hade Blidur i grimskaft. Det gick bara bra, han följde med så duktigt.


Dålig på att uppdatera

Usch så dålig jag har blivit på att uppdatera! Jag har haft rätt ont i kroppen så det har varit ganska lugnt här. Tror att väderomslagen har haft med det att göra.

Häromdagen så longerade jag Blidur med repgrimman. Jag köpte en sån billigt på en loppis för länge sedan, men har inte provat den förrän nu. Longerade honom i alla gångarterna och tränade lite flytta sig undan för mig när jag bad om det och sånt där. Ibland går det jättebra och ibland är han betydligt segare.

I går så var jag ute och tömkörde Blidur i skogen. Det gick bra, vi var som vanligt lite oense om vattenpölarna, men det känns som om han inte protesterar lika mycket längre, han vet ju att jag inte ger mig förrän han går igenom den. Går han vid sidan om så får han backa och göra om. Vi var även ute i terrängen och gick, över stockar i varierande höjd, runt träd och så. Han skyggade rejält för en stubbe en gång, första gången jag sett honom så där skeptisk mot något. Han insåg ganska fort iaf att det inte var något att bry sig om. Ute på vägen igen så tränade vi på sidförande rörelser och det gick bra. Han börjer gärna ner halsen väldigt, men han flyttar sig i sidled bra iaf. Det är första hästen jag får sidförande rörelser att funka bra med faktiskt när jag tömkör. Och jag vet inte hur jag gör, men han förstår vad jag vill iaf.

Idag har Blidur och Byr bytt hage, till en med lite mer mat i. Jag antar att Blidur är mycket nöjd över det.

Jag roar mig med att kika på annonser med sadlar, men har inte hittat någon ännu.

Försökte få tag på veterinären häromdagen för att boka tid för vaccinering, men han var bortrest utomlands.





Ett fräscht stall

Jag har varit dålig med bilder nu ett tag, mest pga datastrul, men nu blir det lite bilder!

Jag minns inte om jag skrivit om det, men iaf så är stallet så otroligt fint invändigt nu! Det har ju städats, dammats, tvättats med högtryckstvätt, kalkats tak, oljats boxar och lite sånt där. Innan var det ju väldigt mörkt, främst i taket pga att färgen lossnat, spindelväv och sånt, men nu är det betydligt ljusare och finare! Nästan som ett helt annat stall!

Jag har inte tagit några bilder på när allt är riktigt klart, men här är några bilder från när ena halvans tak var klart och den andra halvan höll på och tvättades!




Del två av stallets boxar tvättas, innan det är dags för målning av väggar och tak.


Matte gör rent väggar.



Såhär tjusig såg taket ut innan och här är det ändå rengjort.



Voila, stall del ett efter att tak och väggar är målade! Nu mera är även boxdörrarna och gavlarna inoljade och fina.



Vitt tak!


Ridit igår, vila idag

Idag är det regn och rusk och jag har faktiskt inte varit utanför dörren alls. Vissa dagar får man stanna inne, bara lyssna på kroppen och göra det den orkar.

I går red jag Blidur på banan. Koncentrerade mig på lösgörande arbete och att han skulle gå framåt fastän jag försökte att sitta still med skänkeln. Han blir ju gärna segare och segare och jag fastnar lätt i det där med att nöta med skänkeln hela tiden, så det försöker jag ändra på. Jag gjorde lite övningar så som volter i hörnen, tölt på långsidan och sedan ner till skritt igen och volter i hörnen. Och tvärt om, volter på långsidan och tölt på kortsidan. Det kändes väl sådär. Ibland bättre o ibland sämre.

Myste lite med honom efteråt, stretchade benen och sådär. Jag funderar på om någon har tränat något klickerliknande med honom tidigare? Att han får belöning så som godis, ett klick, eller ett ord när han gör rätt. För när jag stretchar honom på så sätt med en morot mellan frambenen, så fortsätter han att göra så sedan igen, fastän jag inte har något godis. Som om han väntar på att få belöning, precis så som Lillan brukade göra. Så, ni gamla ägare som läser, vet ni något om det? ;)

Vi tränade även lite på att stå still i gången, lös, när jag gick in i badrummet för att tvätta händerna. Gick faktist bra. Sedan lite allmänt flyttande, backande och sånt där nyttigt.


Nyskodd häst

Igår red jag Blidur en sväng på banan, på kvällen. Vädret var mycket konstigt, det regnade ibland, himlen hade ett mycket konstigt ljus och två regnbågar såg jag. Blidur och jag gjorde ungefär så som vi brukar. Mycket arbete i skritt, volter, sidförande, ryggningar och sånt. Tränade även en del på att rakrikta honom, att rida på en rak linje en bra bit innanför spåret. Inte så lätt inte. Töltade lite, korta stunder. Blidur var ganska seg av sig.

I dag har hovslagaren varit här, en ny, och nu har Blidur fina fötter. Han skötte sig perfekt under skoningen, sist så bråkade han ju så mycket, men idag stod han still hela tiden och gjorde inga dumheter. Förstår inte varför han höll på så som han gjorde sist, vad det var som han inte gillade. Jag köpte skor på Bidermans idag till honom, 2x0 8 mm.

Vad kallt och mörkt det har blivit nu! Det gillar jag inte.


RSS 2.0