Ridbilder

Lite bilder från gårdagen! Konstruktiv kritik tas gärna mot! Det är så lärorikt att se sig själv rida på kort! Jag känner mig lite irriterad över att jag slarvar med att trampa ner hälen, det har jag aldrig gjort innan, men nu när jag rider mindre hästar så blir det ofta lite si och så med det. Likadant så tror jag att jag ska prova att rida med ett hål kortare stigbyglar för att se om jag känner mig stabilare då.

Idag får Blidur vila eftersom vi är på besök hos mina föräldrar, och antagligen blir det så i morgon med eftersom schemat är späckat!












Födelsedagskalas

Förra året, när Blidur fortfarande var Sussies och inte min, så lånade vi honom när vi hade barnkalas för Jonathan, då 8 år.

 Det kom sig så att det var en vuxen person på besök och hon skulle få prova att rida på snälla Blidur. Så Sussie ledde runt henne. Och vips så kastade sig Blidur åt sidan och gjorde någon liten bockning, och ryttaren gjorde något mellanting mellan att hoppa och kasta sig av. Så det blev ingen barnridning på honom det året, utan istället lånade vi grannens andra snälla häst.

Och nu i år, så var det kalas igen, för Jonathan som nu fyllde 9 år. Och ponnyridning måste man ju ha, så nu fick Blidur en ny chans. Han har varit barnponny flera gånger sedan jag köpte honom och allt har gått bra då, så jag hade hopp. Och han skötte sig jättebra! Syrran och hennes nya pojkvän red, utan ledare, och sedan fick alla barnen rida med ledare. Och det gick jättebra! Puh! Tack Blidur!

Anna gjorde en fin galoppfattning ifrån stillastående och fick till fin tölt och Anton töltade själv. Jag red några varv jag med i tölt och i galopp. Sedan fick barnen skritta runt och det gick så bra! Nella, som är så förtjust i Blidur red två gånger!


Nella är redo att rida


Jonathans tur


Max ska rida

Anton och Blidur, helt själva


Anna galopperar


Anna och Blidur poserar!


Programridning med bedömning

Jag har ju glömt att skriva om vad jag har anmält mig till! Programridning med bedömning, på Sundbyholm den 22 augusti. Fyrgång ska jag rida. Det är Eidfaxi som ordnar det. Vet inte riktigt vad jag gett mig in på, men o andra sidan, får jag dålig bedömning så är det ju bara så helt enkelt, då vet jag vad jag ska träna vidare på.

Skritten, traven och galoppen tror jag kan funka hyfsat, tölten känns ju mer tveksam. Men o andra sidan töltar han på rätt bra när vi är ute i skogen, så förhoppningsvis gör han så då med. Han kanske blir lite stirrig över att vara på ett nytt ställe och då får jag försöka att utnyttja det till att han ska gå framåt ordentligt. Han har ju fina gångarter där längst inne så det gäller bara att plocka fram dem! Jag har ju aldrig förut ridit på en ovalbana, så bara det kan ju bli spännande!

Ridit på banan

Blidur går just nu här utanför i diket och äter mat och är så lycklig!

När jag ropade på honom i hagen idag tillsammans med Matte så kom han springande! Det är en sån härlig känsla!

Jag red honom nu på kvällen, på banan. Blev väl ungefär en fortsättning från gårdagens pass, men denna gång utan trav men istället med galopp. Gick väl hyfsat.  Gjorde ganska många övergångar mellan skritt och tölt, volter och sånt.


Senaste bilden

Såhär såg Blidur ut förra lördagen, dagen innan vi åkte på semester!


En av de första bilderna

Jag satt och kollade igenom gamla bilder och hittade denna på Blidur och Sussie, den dagen hon var iväg och provred honom innan hon köpte honom. Jag var med då, men hade ju förstås inte en tanke på att den där hästen en vacker dag skulle bli min!

Han har gått upp några kilon sedan dess!


Hemma igen

Nu är vi hemma igen efter en hästlös semester! Jag har haft abstinen och längtat efter Blidur. Jag har roat mig med att läsa Reynirs ridskola och den tycker jag mycket om! Ska börja med övningarna från början på Blidur och jobba oss framåt sedan.

Vi hann även med ett besök på Börjes i Tingsryd och där köpte jag ett nytt träns, ett ridspö, ett viktmåttband och lite småkrafs.

Mätte Blidurs vikt idag och enligt det väger han ganska exakt 400 kilo. Han har gått upp en del i vikt nu när jag varit borta, men det är bara på det igen med nya tag. Ska mäta honom med måttbandet med jämna mellanrum för att se åt vilket håll det går.

Har ridit idag och jag lyckades även att få Jonathan att rida! Han tyckte ju att det var jättekul med Blidur i början, men sen så blev han ju rädd då när vi hade vår kaotiska uteritt och sedan har det inte varit så mycket mer. Men, idag red han! Först var han tveksam, men jag sa, prova ett varv och känn efter sedan om du vill rida mer eller inte. Så så blev det. Och det blev rätt många varv han red! Jätteduktig var han! Blidur skötte sig jättebra han med!

Sedan red jag oxå. Jag försökte sitta upp från höger sida och bad Jonathan att hålla mot på andra stiglädret men det gick inte så bra eftersom sadeln gled så mycket så det fick bli pallen.

Jag red i skritt, tölt och lite trav. Mycket att han skulle gå framåt och mycket försökande att få igång bakbenen med skänkelvikningar, volter och sånt. Gick rätt hyfsat, jag hade mitt nya spö som förstärkning av skänkeln när vi gjorde sidförande rörelser och det kändes som om det funkade. Tölten var väldigt travtaktig i början men jag tycker faktiskt att vi fick till den rätt bra i slutet.

Sedan när vi var klara så fick hästapållen på sig munkorgen och sedan gå ut i hagen!

Snart semester

I dag har Matte fyllt år så den mesta tiden har gått åt till att kalasa idag! Mycket trevligt!

Var ut till Blidur nu ikväll och tänkte först ta en liten barbackatur igen bara för att mysa, men sedan kom regnet, så då kände jag inte för det. Myste i stallet istället. Fixade honom lite, för i morgon åker vi iväg på semester. Ska hälsa på släktingar i Skåne. Jag kommer att sakna Blidur! Men, han är ju i goda händer här hemma, så han kommer att ha det bra.

Skavsåret han hade igår från munkorgen såg mycket bättre ut idag. Jag smorde både idag och igår och sänkte munkorgen lite, så då blev det bra!

Vi ska försöka åka förbi Börjes i Tingsryd på väg hem från Skåne. Kanske blir det en tömkörningsgjord till Blidur då!

Ridit barbacka

Jag har varit iväg och hälsat på syster med familj, men kom hem nu idag på kvällen!  Matte har skött om Blidur när jag var borta och det hade gått bra.

Blidur hade lyckats få av sig munkorgen idag, men vi hittade den ganska fort när vi gick till hästarna som stod uppe i skogen. Ett sto vid namn Sól hade fått sitt föl i natt! Det var jättefint, ett litet isabellsto. Föl är fina! Jag är ju van med travar och halvblodsföl, så de här ser så himla små och söta ut! Träffade ett minishettisföl häromdagen, och den kan man kalla pytte!

Jag lät Blidur beta lite i diket idag innan jag tog in honom i stallet. Red sedan barbacka på ridbanan. Skritt och tölt blev det och det gick hyfsat bra. I skritten när jag värmde upp red jag tio steg sakta och tio snabba steg. Sedan kortade jag stegen och gjorde skänkelvikning i hörnen. Gjorde även volter och halter. Tölten tog jag med inte så många steg i taget. Töltade långsidan, saktade in, öppna i hörnen och sedan tölt igen på långsidan. En gång gick han över i trav, men resten av gångerna höll han sig i tölt, så det tar sig.

När jag tog av honom flugtäcket innan jag red förresten så låg det typ fem döda flugor på honom. Jag tror att flugmedlet är rätt effektivt. Eller kan de ha blivit "instängda" under täcket och dött där efter?

Besök

Idag har jag haft besök av Mattes gamla klasskompis med familj, de som vi var hos förra veckan där jag åkte häst och vagn. De fick bekanta sig med Blidur och hela familjen provade på att rida honom! Blidur skötte sig mycket bra, han var så trött och seg av värmen, men ställde upp på det vi bad honom om ändå. Flugorna störde honom rätt mycket, för att inte tala om bromsarna oxå. Han är verkligen tålig!

Först red barnen, 1,5 och 5 år gamla och sedan red de vuxna. Blidur skötte sig jättebra. Jag hade innan ridit honom i några varv och visat honom. Fick inte alls till tölten något bra dock, blev mest trav av det hela.

Sedan fick han gå tillbaka i hagen igen efter att vi hade pysslat om honom lite. Gosehäst! Jag tycker så väldigt mycket om honom! Han är så duktig, snäll och go. Så enormt snäll! Visst kan han vara jobbig ibland, men ändå, han är verkligen godhjärtad!

Tömkörning häromdagen

Jag glömde ju skriva om gårdagen, då jag tömkörde Blidur. Ut i skogen gick vi, en bit uppe vid stora vägen och så hemåt igen. Blidur var jätteduktig, inget bråk alls när vi gick från gården eller sedan. Vi blev lite osams över hur man gör om det är en stor vattenpöl framför oss på vägen. Jag tycker att man kan gå igenom den medans Blidur tycker att man till allra högsta grad ska gå runt den.

När vi var nästan hemma så gick vi in på "travbanan" och gick den vägen hemåt. Blidur blev lite tittig när vi närmade oss stallet, vet inte riktigt varför, om det kanske var att det gick massor med hästar i hagen en bit längre bort. Så jag bestämde oss för att vi skulle fortsätta hela vägen ner, för att visa att det inte alls var något farligt.

Det gick bra och vi gick fram tills jag fick för mig att jag skulle prova att peta lite med piskan i buskarna vid sidan om vägen, bara för att se om han blev rädd för sånt. Så det gjorde jag. Och rädd blev han och for iväg i galopp. Ooops, det hade jag inte räknat med. Tappade ena tömmen men höll kvar den andra och han stannade. Hade inte räknat med en sån stor reaktion, trodde väl mest att han på sin höjd skulle hoppa till lite. Men, det var nog för att han redan var lite stirrig. Jag sa förlåt till honom och så fortsatte vi ner till slutet av vägen. På väg tillbaka tittade han mycket på några människor i hagen, men gick iaf framåt.


Härlig uteritt!

Idag är jag stolt över min häst!

För att ta det från början så var jag inte lika glad på honom på eftermiddagen, då han kom på att han lätt kunde rymma från diket genom att sonika köra huvudet under tråden och sedan gå. Två gånger rymde han på så sätt. Han hade inte så mycket mat kvar så han var väl trött på det. Fångade honom ena gången alldeles efter att han upptäckt min rabatt, men som tur var så tog han bara gräset vid sidan om, inte blommorna. Han gick i den hagen i natt, men då fanns det ju mat kvar, så då höll han sig kvar.

Sedan fick han gå i en av de små hagarna tills jag tog in honom på kvällen för att rida. Jag var sugen på uteritt, så så fick det bli. Och för första gången genomförde vi en helt vanlig uteritt. Vi skrittade ut från gården, för första gången. Annars har jag alltid töltat, för att ha lite fart och komma framåt. När vi kom ut från en stig så stod det en bil en bit bort och en husse och en hund. Och det var läskigt, så då vände Blidur. Jag styrde honom framåt men han stelnade till och vände. Och igen. Sedan gick han iaf framåt med hjälp av spöet och han upptäckte att det inte alls var speciellt farligt. Han är rolig han. Vi töltade sedan och red bort mot Nybygget och upp brevid järnvägen där vi travade och galopperade. Det var det stället han bråkade på för lääänge sedan när hela familjen var med och jag till slut satt av. Men idag gick allt bra. Vi vände uppe vid stora vägen och travade sedan en bra bit hemåt. Fy så anfådd jag var! Töltade lite och skrittade sedan resten av vägen. Han hoppade till för en fågel på väg hemåt, annars var det ingen fara.

Känns jätteskönt att ha det här avklarat! Han har skött sig så bra när jag har tömkört och promenerat, så det var därför jag ville prova att skritta ut från gården. Och det gick ju bara bra! Mycket skönt!  För varje gång det går bra så känns det ju bara bättre och bättre och vi blir säkrare på oss själva. Nu är det ju bara rutinen som saknas för att det ska bli mer och mer avslappnat, främst från min sida. Jag gillar ju att ta långa turer ut i skogen, på andra sidan vägen, och runt omkring och snart så är vi väl där.

I går flyttade russet här på gården härifrån, så nu är det enbart islänningar här. Det är massor med hästar nu, många betäckningsston. De har flyttat runt lite idag och bytt hagar på hästarna, så det är lite livat här ute. Bland annat så är det ett sto i Blidurs hage som står och gnäggar efter någon annan häst som hon saknar.

Lite bilder



Blidur gillar att hålla efter gräset i diket


Snygg ätstil har han verkligen

Vi är hundvakt åt Peggy och hon gillar att ha koll på hästarna


Jag och Blidur häromdagen på promenad

Måndag

Intervju med vår granne i tidningen Folket efter guldet i femgång!
Länk

Jag har gjort en liten hage till Blidur nu i diket mellan vårat hus och ridbanan. Ska snart gå och ta av munkorgen på Blidur och släppa ut honom där så att han får beta lite! Jag vet ju av erfarenhet att han är bra på att agera gräsklippare, det blir jämt och fint och han är mycket nöjd med att vara en sådan, så det blir nog bra!

Promenerat

Vi har strul med internet, åskan tog det i tisdags tror jag det var och Telia har inte lyckats fixa det än. Fick låna trådlöst bredband av grannen, så nu kan jag uppdatera lite iaf!

Jag och Blidur har mest varit ute och promenerat nu några dagar. I skogen, både i terrängen och på stigar och vägar. Mycket trevligt! En dag var vi över på andra sidan vägen, och det gick bara bra! Härligt!

Häromdagen var vi ute tillsammans med Matte och vi hittade lite kantareller. Mysigt! Blidur blev lite jobbig en gång när det kom förbi bil med hästtransport. Började gnägga och stressade upp sig. Han blev lite så en gång förut när jag red honom och vi mötte transport. Vet inte vad det är, varför han bryr sig sådant om sånt? Han lugnade sig iaf efter att jag varit lite arg på honom och vi gått lite åt andra hållet.

I helgen har det varit SM på strömsholm, vilket inte är så långt härifrån. Jag hade tänkt åka och kolla, men struntade i det, det kändes inte värt att betala 300 kronor i inträde som det var idag. Visserligen hade det varit kul att se grannen vinna som han gjorde, men, jag kan ju se de hästarna hemma från altanen var dag om jag vill så. Hoppas på att inträdet är mindre nästa år!

I morgon ska jag bygga en liten hage i diket här utanför vårat hus tänkte jag som Blidur får gå i lite utan munkorg. Han får helt enkelt leka gräsklippare/trimmer och det tror jag att han inte har något alls mot.



Jag och Blidur på promenad häromdagen

Ridit lektion #2

I dag har jag ridit lektion igen för Fredrika! Mycket skoj var det! Både jag och Blidur var trötta efteråt!

Dels fick jag göra tiometersvolter i hörnen och på mitten av långsidan i skritt. Och så göra åttvolter där mitten var markerad i gruset. Och så rida tölt - halt - rygga - tölt osv. Det tyckte Blidur var mycket jobbigt och han blev så sur så och backade och stod i! Han har lite humör, tur att han är så snäll som han är iaf! Han blev lite ofokuserad när det kom in en annan häst på gården, gnäggade och glodde på den. Han i ett nötskal.

Vi red ut en liten sväng sedan och det gick bra. Han ville inte riktigt gå från gården, men det gick bra sedan. På hemväg mötte vi hästen som var på besök och en handhäst och Blidur brydde sig inte så mycket som jag trodde att han skulle göra. Skönt det!

Det var en rolig lektion och många bra tips på övningar!

Åkt häst och vagn

Idag blev det ingen ridning som jag först hade tänkt, men istället har jag provat på annan hästaktivitet. Vi var iväg och hälsade på en person som jag haft kontakt med på nätet  ganska länge i omgångar och som även är en fd klasskamrat till Matte. Hon har ett gäng minshettisar, shettisar och en welshponny. Så nu är min gamla shettis Belindas sele såld och kommer säkert komma till bra användning. Jag fick åka med welshen på en körtur och det var riktigt skoj!

Blidur är ju inkörd, fast det var länge sedan han kördes, så det är ju något som jag vill ta upp igen i framtiden. Jag har dock väldig respekt för körning och jag borde inte se olycksvideor och sånt på youtube, det är inte så bra. Men, med tiden så tror jag absolut att jag ska ge mig på körningen, eftersom det är en väldigt bra motionsform och jag tror att Blidur skulle gilla det! Min rockard passar ju honom så det är perfekt!

Ridit

I dag red jag Blidur på kvällen. Först lite på ridbanan i alla gångarterna. I skritten var det mycket träning på att få igång bakbenen, som vi tränade på med Fredrika. Jag försökte få honom att skritta på framåt utan att sega och det gick hyfsat. Tränade även på att känna på vilket bakben som var längst bak.

Red sedan ut en sväng och det gick bra. Vi töltade ut från gården och travade sedan lite på en stig. Sedan blev det lite skritt och tölt och så vände vi tillbaka och skrittade sista biten hem. Blidur var duktig och klev i vattenpölarna efter lite övertalning. Han gillar inte sånt men han var ovanligt duktig idag tycker jag.

Sedan svampa av svetten, på med flugspray och flugtäcke, flugmask och munkorg. Snacka om att vara helklädd, lilla gubben!

Besök av Nella

I går var systerdotter Nella på besök och att ta hand om sin häst stod självklart på schemat!


Nella i sina nya stallgummistövlar på väg till stallet med Blidurs munkorg


Nella rider på sin häst Blidur


Modig tjej!


Sen bestämde Nella att moster skulle rida


Tillbaka i stallet så tvättade vi av Blidur med en svamp eftersom han var svettig


Blidur fick på sig flugtäcke och munkorg och sedan fick Nella leda ut honom i hagen


Duktig och modig Nella med sin häst!


Ridit lektion

I dag har jag och Blidur ridit lektion för Fredrika! Mycket skoj och välbehövligt! Vi tog det basic, få igång bakbenen och tänka framåt. Jag fick träna på att känna vilket bakben som han hade längst bak och det var inte lätt! Måste träna på det! Sånt har jag svårt för, att känna, men det ska vi träna på. Red sedan ut en sväng och töltade lite. Blidur tyckte som vanligt att det var sådär att vara ute själv, men det gick bra. Det känns så skönt för varje gång det går bra!

Efteråt fick han en dusch och sedan ut i hagen. På kvällen tog jag in honom och satte på flugtäcket. Hoppas att det underlättar för honom att slippa insekterna, de är så himla envisa just nu! Han har även fått på sig munkorgen igen, så att vi förhoppningsvis får ner magen lite mer!

På måndag ska vi rida lektion igen!

RSS 2.0