Elitloppssöndag

Jag har inte träffat min häst idag, men ack så många andra hästar jag har sett! Jag har nämligen tillbringat hela dagen på Elitloppet! Andra året i rad och fastän jag tvekade om jag skulle "orka" gå i år, så är jag jätteglad över att jag gjorde det! Det är en sån fantastisk stämning där! Det går ju inte att beskriva det varken med ord eller bilder, man bara måste vara där för att känna känslan!

Bilder har jag i mängder, kanske kommer några i morgon!

Blidur har blivit väl omhändertagen av Matte idag. Han tog av honom munkorgen och lät honom vara utan några timmar. Tydligen såg Blidur förvånad ut när han tog av den och sedan hade han följt efter Matte ett tag, där i hagen, innan han förstod att han var fri att göra vad han ville. Mycket rart!


Snäll häst

Ååå vad jag tycker om min häst! Idag har han skött sig bra, och jag har faktiskt ridit ut själv, en liten sväng. Nåväl, bara runt "travbanan", men själva var vi och bra gick det.

Jag värmde upp honom på ridbanan och sedan töltade jag runt travbanan. Det gick bra, inget bråk! Mycket skönt! Jag får ta det i små etapper, utöka lite var gång tror jag.

På ridbanan red vi ungefär det gamla vanliga, men lite mer galopp. Han har en sån härlig galopp, man flyger fram! Jag jobbade även lite på det här med tölten. Försökte göra saker, så att han inte skulle tappa takten. Volter, öppnor och sånt. Han blev riktigt laddad i galoppen, sötnosen.

Avslutade passet med att träna på att svänga med vikthjälperna och sådär, och det gick väl lite mittimellan. Jag tror att han kände på sig att passet var slut, så han ville gärna dra sig mot utgången.

Myste sedan med honom i stallet och borstade igenom man och svans noga, så nu är han snygg. Han fick en grön hårsnodd i sin "hålla-kvar-munkorgen"-tofs. Den stod rätt upp som en plym, min lilla cirkushäst. :D

Förresten så provade jag Lilla O:s gamla nylongrimma på honom idag och den passade! Ååh så glad jag blev! Lilla O var ju min första egna häst och hon var mycket speciell och ja, underbar. Så ingen häst har någonsin ens fått mig att tänka tanken på att ha hennes grejor, men att se Blidur i den grimman var bara skönt och härlig.




Blåst storm

I dag har det blåst så in i helvete här rent ut sagt. Det blev strömavbrott och knakade i hela huset. Jag har hållit mig inomhus större delen av tiden.

Jag var ute hos Blidur på eftermiddagen och tog av honom munkorgen. Hästarna stod i en nära flock och tryckte, de var nog lika trötta på blåsten som jag.

På kvällen gick jag och hämtade honom och han skrämdes lite eftersom han låg ner. Inget konstigt med det egentligen, men jag var mest förvånad över att han inte åt, eftersom han inte hade munkorgen.

Longerade honom på ridbanan och han verkade tycka att det var ganska kul. Det kom ett sto och ett föl med lastbil och Blidur blev så nyfiken så!

Borstade honom sedan och satte på munkorgen igen. Väl nere i hagen fick han en morot och sedan gick han bort och drack vatten. Jag har inte sett honom göra det tidigare med munkorgen på, men nu såg jag att han vet att det funkar.


Blidur 13 år gammal



I dag har jag borstat den här hästen och ...


...rullat ihop den här stängseltråden.


Idag fyller Blidur 13 år och han fick ett extra gott "mellanmål" med morot,
knäckebröd, socker, b-vitamin och vitlökspellets.


Det var mycket gott tyckte Blidur!


Jag har även ridit idag nu på kvällen. Koncentrerade mig mest på traven.

Ötölt

Lugna dagar både idag och igår för mig och Blidur. I går tillbringade jag några timmar på Asphult där de hade tioårsjubileum av stallklubben. Det var lite uppvisningar, mat och sånt. Jag deltog i öltölten! Det var riktigt skoj! Skvimpade dock ut för mycket, så jag gick inte vidare, men Ringsdal representerades ju iaf av Sussie som jag tävlade mot.

I dag har jag överlistat Blidur med munkorgen. I går hade han nämligen tagit av sig den. Så jag gjorde en liten fläta med man på varje sida om nackremmen, och den satt faktiskt kvar! Han har fått beta utan munkorgen nu på kvällen och det var han nöjd med. Vignir tyckte iaf att han gått ner lite i vikt, så det känns bra! Jag har fortfarande ångest över att sätta på honom den, men jag försöker intala mig själv just att det ju faktiskt är för hans skull, även om han aldrig kommer att förstå det.


Jag och Sussie på öltölten igår


Hemma igen

Vi kom hem nu på kvällen, så Blidur har haft en ganska Maris-fri dag idag. Pratade lite med honom och provade munkorgen i boxen, för han sover inne i natt med. Lika bra att passa på när det finns lediga boxar.

Moa hade ridit honom idag och det hade gått bra!

Jag har roat mig med att klippa lite gräs nu på kvällen omkring stallet.

22/5

Blidur sov ju inne i natt och Matte släppte ut honom i morse, med munkorgen på. Men sedan när han kom in så hade han lyckats ta av sig den, den busen. Jag kan tänka mig hur lycklig han var när han blev av med den!

Jag red honom på ridbanan en stund idag. Tränade mycket på att just gå framåt, att inte sega utan att traska på. Gick väl sisådär, ibland vill han sova och ibland går det mer framåt. Tränade rätt mycket på att svänga, böja och sådant. Det gamla vanliga. Han blir lätt travtaktig i tölten och går över i trav, vet inte riktigt vad man gör åt det, så det får jag ta reda på.

Duschade honom sedan, jag upptäckte att hela svansen var jättebajsig, så det tog en bra stund att få bort det. Han fick sedan gå ut, utan munkorg, eftersom vi ska bort. Vill inte lämna honom själv med den så lång tid nu i början.

Det var förresten fång på ponnyn som är dålig. Mycket synd!

Riden två gånger

I dag på förmiddagen satte jag på Blidur hans munkorg. Stackarn. Men ganska fort så var han igång och åt, så han lär sig fort.

I dag på dagen så red några barn honom på ridbanan och det gick bra! Han busade lite i galoppen, men ryttaren klarade av det bra. Skönt!

På kvällen tog jag in honom för att pyssla och ta av honom munkorgen, men sedan blev jag så sugen på att rida barbacka, så så blev det. Det har jag inte gjort sedan efter att jag opererade höften, men allt gick bara bra! Blev både lite skritt och tölt och lite inslag av trav. Kul!

I natt får han sova inne eftersom lediga boxar finns. Ställde honom först i en box, men då blev hingsten brevid galen, så då fick han ta en annan box.


Jag rider barbacka


Det ena barnet förbereder sig för en ridtur

Gräsreducerare

Jag är fortfarande förkyld så det har inte blivit något avancerat gjort idag heller. Köpte dock en gräsreducerare idag, så den har Blidur fått prova idag. Han var så ledsen och konfunderad! Stackarn! Men han lyckades ändå lära sig ganska fort hur man äter med den på, så då blev han lite gladare.

Borstade honom och drog av lite päls.

Ev har en ponny på lösdriften fått fång, så det känns faktiskt lite bättre då med munkorgen, även om det känns taskigt mot honom. Men samtidigt så är det ju för hans bästa, övervikt belastar ju på benen och så vidare.


Pixel är en törstig katt


Blidur beundrar regnbågen med sitt nya hatobjekt på munnen

Bilder frn helgen

Här är lite klickbara bilder från Svealandsmästerskapen som ordnades av Eidfaxi i helgen.





Vila eftersom jag sjuk

I går fick Blidur vila helt eftersom jag är lite krasslig. Får se hur det blir idag, jag är inte så mycket piggare så det blir nog inget avancerat.

Här är ett kort från i förrgår när jag löslongerade honom.




Måste även visa en bild på en klok häst, Berserkur frá Stykkisholmi. Han kom på att han kunde gå ner och stå på knä för att enklast nå maten. Jättegulligt!


Löslongerat

I dag har jag återigen kollat på tävlingarna vid Sundbyholm. Många fina hästar idag med.

Jag lät Blidur beta i hagen i trädgården ett tag nu på kvällen medans jag höll på med rabatten. Sedan tog jag in honom och sedan löslongerade på ridbanan. Han bjöd framåt riktigt bra och var pigg och busig! Kul att se den sidan hos honom! Han skötte sig bra och gjorde oftast som jag sa.


Duktig häst på promenad

Hela dagen idag har jag tillbringat på Sundbyholm där Eidfaxi har haft tävling. En massa fina hästar och duktiga ryttare var där! Kanske tar mig dit i morgon med och kollar då det är många A-finaler då.

Jag var väldigt trött efter dagens aktiviteter men efter en liten tupplur på kökssoffan (om jag somnade där, då var jag banne mig trött) så tog jag mig ut och hämtade Blidur i hagen. Tog in honom och borstade och tränsade honom sedan och gick ut på en promenad.

Han tvekade lite först när vi lämnade de andra hästarna och jag drog efter andan och tänkte att det här kan bli jobbigt, men han skötte sig faktiskt riktigt bra! Tror att han samtidigt var nyfiken och att vi faktiskt stöttade varandra. Vi gick in i skogen och gick i terrängen över stock och sten, över diken och runt träd. Blidur var mycket lydig och snäll och gjorde oftast precis det jag ville. Jätteskönt! På hemväg så snurrade vi lite tillbaka och det tyckte Blidur förstås var lite onödigt eftersom vi var på hemväg, men han skötte sig bra. Jag är jätteglad!

Den här gången var det verkligen jag som gick med honom. Inte han med mig och inte heller något mellanting. Om jag jämför med de första promenaderna då gick han verkligen med mig, så det är jätteskönt när jag känner skillnad! Ska försöka träna någon gång samtidigt som V och J är ute och rider, för att se hur han reagerar på när det kommer andra hästar i full karriär i skogen. Det kan nog vara lite jobbigt för honom tror jag, men det ska vi nog vänja oss med oxå hoppas jag!




15:e

I dag red jag Blidur på ridbanan. Det gick hyfsat och kändes mycket bra. Jag får helt enkelt känna mig trygg på honom på ridbanan innan jag ger mig ut själv. Det kändes mycket stärkande idag ialla fall, för oss båda tror jag.

Jag red i alla gångarter. Gjorde volter, skänkelvikningar, öppnor, framdelsvändingar, ryggning osv. Tränade lite på att svänga med hjälp av bara vikthjälperna. Försökte hitta på saker hela tiden för att hålla honom vaken och alert.





En till keramikhäst

När vi ändå är inne på temat keramik så kan jag ju visa hur min keramikhäst blev när den är bränd och klar. Den sitter på sin pinne. Det vore kul att göra fler hästar, men vi får se, det var väldigt pillrigt!


Konst

Jaja, det är ju en Maris och Blidur blogg detta, men jag måste bara lägga in en bild på vad jag gör på keramiken just nu. Förra årets sm-logga för islandshästar tyckte jag väldigt mycket om, så den har jag dels målat på en sten och nu använder jag den i keramik. Har kavlat plattor, ristat in mönstret och håller nu på och glaserar. På bilden är det kvar en bränning och transparant glasyr som ska på. Det ska bli mycket intressant att se hur det blir!


Skodd 14/5

I dag var det ännu en avslutning på kurs, så nu har jag nästan sommarlov, bara sjukgymnstiken kvar att hålla reda på.

Stressade hem till klockan tre idag eftersom hovslagaren skulle komma. Jag blev dessvärre lite försenad, men hovslagaren hade inte kommit än så det var tur det.

Blidur skötte sig mycket bra under skoningen, inga problem alls. Skönt! Jag borstade honom sedan och försökte dra bort lite vinterpäls. Han har tappat det mesta på halsen och bogen, men på magen och rumpan har han päls kvar.

Han fick sedan gå ut i hagen igen, jag hade inte ork och tid idag för att motionera honom, så det blev vila igen.





Ännu en vilodag

Kom hem från Stockholm idag på eftermiddagen och jag har varit så trött så idag har Blidur fått vila igen. Tog in honom nu på kvällen och borstade och myste.

Vilodag

I dag blir det helvila för Blidur eftersom jag ska åka bort och kommer hem i morgon. Han har iaf sovit inne i natt och jag har mockat efter honom. Han är väldigt lös i magen pga gräset.


Löslongerat med inspänning

I dag har vi löslongerat Blidur på ridbanan. Jag rådgjorde lite med Johanna och fick hjälp med inspänning på honom. Hon hjälpte mig även lite med löslongeringen och det är verkligen guld värt att få hjälp av de som verkligen kan det!

Blidur jobbade på bra i alla fall. Han är så snäll!

Han får sova inne i natt eftersom han är lite lös i magen och det finns en tom box. Har ringt idag och bokat tid med hovslagaren, så han kommer på torsdag! Perfekt!

Söndag

I dag har Blidur blivit riden av Johanna, som är en av våra nya grannar. Hon började med lite arbete från marken, först på ridbanan och sedan gick vi ut i skogen på vägen. Jag fick prova oxå och det gick rätt bra. Blidur är ju lyhörd på så sätt.

Sedan red hon ut och det hade gått bra! Först red hon ensam och sedan tillsammans med en annan häst i stallet och båda grejerna hade gått bra. Så det är  nog mest jag som måste tuffa till mig och inte tveka och sådär. I morgon blir det nog en tur för min del. Hade tänkt idag, men har haft så ont i kroppen så det var jag inte så motiverad för. Har roat mig med att kratta lite och ta mig an hingsthagarna som jag brukar.

Blidur har fått gå i trädgården nästan hela dagen och det har gått bra. Han har varit lite orolig ibland och saknat de andra hästarna, men då har det helt enkelt varit dags att förflytta hagen eftersom han ätit upp allt. Så länge han har mat bryr han sig inte.

I morgon ska jag ringa hovslagaren och införskaffa en gräsreducerare. Han blir ju bara tjockare och tjockare och allt han gör är äter och äter och det är ju inte så bra med tanke på hans ben och sådär. Kommer kännas taskigt mot honom, men, han kan ju äta ändå och det är ju faktiskt för hans hälsas skull.

Gosdag

I dag har jag och Blidur haft en ganska kravlös dag. Jag tog in honom nu på kvällen och borstade honom, gosade och gav honom lite att tugga på. Sedan gick vi ut och han fick beta lite gräs och vi gick upp och ner några gånger för en backe här på gården. Det behövdes verkligen en sådan dag efter att vi har varit oense tidigare. Han ska ju tycka att det är roligt, inte bara konflikter.

I morgon ska förhoppningsvis J rida honom ut en sväng.

Hyfsat

Idag har i alla fall Blidur inte vunnit och det gick väl sisådär.

Jag tog in honom på eftermiddagen och så fick han stå inne tills nu på kvällen. Vi blev rätt sena hem, men jag hade gett mig den på att rida idag, så så blev det trots ihållande spöregn.

På med sadel och allt och iväg. Matte iklädd regnkläder på cykel och jag töltandes på Blidur. När vi kom till gärdet som går till vänster så for han ut där och började krångla. Fega jag ropade på Matte som kom med grimskaft, och sedan körde vi på med Blidur i grimskaft. Vi töltade halvvägs bort till nybygget och det gick bra då. Har jag inte underbar sambo så säg? I spöregnet, med mig på häst i full fart i skogen.

Vi skrittade lite när vi vände och då gjorde jag skänkelvikningar för att sysselsätta honom och sedan töltade vi hem. Jag gjorde skänkelvikningar då med i tölten och han gick hyfsat bra framåt.

Så ja, inte en vinst, men vi tog oss iaf iväg och hem i samma stycke och det får man väl vara glad för.

Ska höra om den anställda här har lust att ta ut honom på en tur, om inte så siktar jag nog på att tömköra i morgon.


Stor konflikt

I dag har vi haft ett litet bakslag må jag säga. Vi började med att rida ut, jag på Blidur och Matte och Jonathan på fyrhjulingen. Till en början gick det bra, vi töltade och tog oss även en galopp. Sedan när vi vände så skrittade vi, vilket kanske var dumt. Sedan åkte Matte och Jonathan lite i förväg och Blidur ville oxå iväg då, men jag sa åt honom att gå i min takt. Och då började det. Backa, gå i sidled och göra allt annat än att gå framåt. Matte klev av fyrhjulingen för att hålla i honom men det gick bara bakåt eller åt sidan. Jag använde spöet, men bara bakåt ändå. Matte försökte lång tid få av mig från hästen, men jag vägrade, jag var så arg och samtidigt så ledsen över att han skulle få vinna, medans Matte ju var rädd att jag skulle bli avkastad. Tillslut började även Jonathan att gråta, stackarn, och där, i samband med att jag nästan trodde att Matte bokstavligen skulle ta ner mig från hästen så klev jag av. Satans dumt, men samtidigt vill jag helst inte ramla av med tanke på höften.

Jag backade sedan Blidur, han fick flytta sig undan för mig åt de andra hållen och sådär. Stanna när jag stannade osv. Och så höll vi på hela vägen hem. Ett tag åkte även jag på fyrhjulingen och Blidur gick efter. Det gick iaf bra vilket är positivt, då kan vi ge oss ut på längre promenader på så sätt.

När jag kom hem så red jag på ridbanan och det gick bra. Inget bråk där. Sedan fick Jonathan komma ut, för han blev ju rädd för Blidur med tanke på hela situationen. Han fick första prata med Blidur, klappa honom och sedan leda runt honom och jag förklarade att det ju är samma gamla snälla Blidur, bara det att han ville bestämma själv och att han inte fick det. Så det kändes bra.

Matte visade mig en lapp som Jonathan hade skrivit. "i dag blev maris lesen för att blidur jick hur som helst". Herre jisses, stackarn. Så rar han är!

Nåväl, på´t igen. Jag tror, att om vi inte hade skrittat och kommit till den där kampen om hur fort vi skulle gå när de andra åkte i förväg, så hade det gått bra. Grämer mig lite, men ändå, man vet ju aldrig vad som händer, oavsett vad man gör.


Löslongerat

I dag har jag haft fullt upp hela dagen men nu på kvällen har jag aktiverat Blidur genom löslongering på ridbanan. Han är så duktig och lyhörd! Absolut den mest lyhörda hästen jag träffat. Han må vara lite seg ibland, men han är ändå jättekänslig för kroppsspråket, positionen och så. Han fick springa i alla gångarter. Vi myste även mellan varven och han är ju så go! Huvudet under armen och slappna av.

Efteråt fick han lite gottis i hinken och sedan fick han gå ut till sina kompisar igen.

5/5

I dag är dagen visserligen inte slut, men jag tror att Blidur får vila idag. Jag har gjort lite nytta i stallet idag och nu är jag så trött och har ont, så jag bara längtar tills jag får gå och sova. Bland annat så har jag borstat hästar på löpande band innan de andra skulle rida.

Har träffat Blidur i hagen i alla fall idag när jag var där och hämtade ett sto som skulle betäckas. Han mådde bra och såg lite fundersam ut när jag gick iväg med den andra hästen. Jag har sett tre ston betäckas idag. Spännande att se om det blir några små bebisar och hur det går för dem!

4/5

I dag har jag köpt nya ridbyxor! Det var inte tänkt så egentligen, men jag hade lite tid över innan min vattengympa så då gick jag till en hästaffäre och de hade halva priset på ridkläder. Så ja, det blev ett par. Hade egentligen tänkt köpa från Hööks, men de här var helskodda och billigare än deras ickeskodda. Så det blev så.

I dag har jag ridit ut på Blidur, nästan själv! Matte följde med på cykel som livlina och det gick bra allting! Jag vet ju att han kan kasta sig ibland i sidled, så jag hade taktiken att tölta och rida på, så jag skippade skritten och gav mig iväg. Det gick väldigt bra! Han gick lite i sidled på ett ställe, men då drev jag på med spöet och så skärpte han sig. Så vi töltade bort till vändplanen strax innan nybygget och sedan tillbaka. Skrittade sedan av honom på gården. Han var så duktig och jag är glad! Som jag sa till Matte, "Jävlar vad byxorna red!".



Full fart framåt


Pixel, Amiga, Blidur och jag


Avskrittning hemma på gården



3/5

Idag har det varit vila för oss båda. Blidur sov ju inne i natt, så i morse var jag uppe och släppte ut honom och mockade. På eftermiddagen tog jag in honom, borstade, sprayade flugspray ock gav honom lite gottis innehållande bvitamin, morot och lite vitlökspellets. I början gillade han inte alls b-vitaminerna, men nu när jag har pelletsarna i så slickar i sig varenda droppe. Han är ju en matgris.


2/5

I dag har jag och Blidur tillsammans med 22 andra ekipage ridit från granngården Asphult och hem till Ringsdal. Det var mycket trevligt! Både jag och Blidur blev förstås trötta men vi klarade oss ändå rätt bra. Vi red i alla gångarter och jag tror att Blidur tyckte att det var roligt. Från början var han lite stirrig efter transportresan, men han landade rätt fort. Han kände igen de flesta av hästarna och stod där borta i somras, så han kom rätt snabbt in i det hela.

Efteråt fick han duscha och sedan stå i box. Han har sedan tillbringat några timmar i vår trädgård. Jag passade på att uttnyttja hagen som Sussie gjorde till en annan häst. Blidur trivdes bra och var en effektiv gräsklippare!

Nu på kvällen har jag dragit bort lite päls och i natt får Blidur sova i stallet. Några av Vignirs hästar är iväg och tävlar så det fanns ledig box. Blidur är dessutom ganska lös i magen, så en natt utan gräs passar honom perfekt.

Jag ska göra något så elakt sedan som att leta efter en gräsreducerare, munkorg eller vad man nu ska kalla det. Min häst älskar mat och han lär bli smällfet och det är inte bra för kroppen. Så ja, jag ska testa med munkorg så att han inte äter så extremt mycket som han gör nu. Alla andra hästar står under ett träd när det är varmt för att få skugga, men inte Blidur, han står mitt i solen och bara äter och äter. Galen i mat!


Jag och Blidur


Sammanlagt var vi 23 hästar och ryttare


Hemma!


Mina tre husdjur! Pixel var modig och gick in i hagen, tills han insåg att det var en stoooor häst där


Allt jag har drömt om!

1/5

I dag har Blidur blivit riden av Fredrika. Först på ridbanan och sedan ut en sväng med J och en annan häst. Blidur var trött när han kom hem, men han hade nog roligt! Han fick duscha efteråt och sedan gå ner till hagen där det var ett nytt sto.

I morgon blir det transportering till granngården och en ritt hem hit! Sedan korvgrillning för oss människor!

RSS 2.0