Barbacka

Värmen går på högvarv här, men det är skönt och jag ska inte klaga. Jag har fått en energikick och är ganska pigg, ibland iaf.

I dag tog jag mig faktiskt en liten ridtur, men den var liten och inte så "seriös". Skrittade runt barbacka på ridbanan. Tränade lite med vikthjälperna, stanna, svänga osv. Blidur var väldigt seg och jag med, pga värmen, så det blev inte så länge eller så avancerat. Men lite lagom mysigt var det!

Nu på kvällen såg jag att Blidur har fått en ny flickvän! Det var ett sto som hängde efter honom. De stod tätt tätt intill varandra och åt. De var sååå söta! Vignir hade sett honom leka med ett föl tidigare, så han har sin lilla roll där som extrapappa. Han är ju den enda valacken i flocken där, så han får väl vara lite lekfarbror. Underbara häst!

Blev bara lite sentimental

Tänk så konstigt det är egentligen.

När vi var små och vi var på semester på Orust så var jag ju en sån där lite hästtjej som bara tänkte på hästar. Jag minns att vi var ute och gick i trollskogen och såg hovspår och jag blev alldeles salig och lycklig och fantiserade om att det fanns hästar i närheten och ja, allt.

Jag minns oxå en bild vi har på när jag och syster står brevid hästen Patrik och jag fick hålla i honom och jag ser så jäkla mallig ut! Verkligen, jag minns det inte, men jag ser det på mig. Jag var så stolt!

Och nu. Så sitter jag här i vårat hus. Det är hästar runt omkring hela huset och jag vet inte ens hur många det är. 20-30-40? Jag vet faktiskt inte, men säkert närmare det sista. Det är svenska mästare, det är hästar som ska vara med i wm, det är föl, det är avelshingstar och hela baletten.

Min egna häst är en av de där ute i hagarna. Han som var min kompis häst och sedan efter en tur hos en annan ägare blev min. Det är konstigt hur livet är!



Jag och min syster Anna. Hästen hette Patrik och bodde i grannskapet som vi fick rida på då
och då till min stora glädje
. Ser ni stoltheten?

Skrittat ut

Idag har jag tagit mig en skrittur i skogen på Blidur! Det är ju sånt jag gillar att göra, men vi fick ju en liten fel start med sånt. Jag fegade visserligen lite och töltade från gården och vi var uppe i skogen en sväng då Blidur tyckte det verkade som en bra idé, men sedan tog vi oss framåt och jag skrittade längs med en stig i skogen. Vi gjorde volter runt träden och halter, skänkelvikningar och öppnor. Han skötte sig bra och bråkade inget. Spände sig lite och gnäggade efter de andra när vi var nästan hemma igen, men i det stora hela så gick allt väldigt bra! Mycket skönt!

Det är ju väldigt varmt och jag var helt blöt på ryggen när vi kom hem, jag hade ju säkerhetsvästen på mig och det blir ju ännu varmare. Det var lite taktik att rida nu mitt på dagen, dels för att det var varmt och att Blidur inte skulle vara extra pigg och så är de andra iväg och visar hästar på Strömsholm så risken att möta någon häst i full fart i skogen minskade. Jag vet inte riktigt, men jag inbillar mig att Blidur skulle bli mycket uppspelt om vi mötte någon sådan. Vi gjorde ju det någon gång i början när jag var ute och gick med honom och då exploderade han ju, men och andra sidan var han ju mer allmänt sån där ett tag, så det kanske skulle funka bättre nu. Får helt enkelt träna lite på det!

Jobbat

Idag har jag kompenserat lite för de slöa dagarna vi har haft och istället jobbat Blidur i två pass. Men det är inte så farligt som det låter. Först på eftermiddagen fick jag ett ryck och ville se hur han betedde sig idag om jag tömkörde, så det gjorde jag. Och idag var det inget bråk. Han var lite vinglig längs allen här innan han kom från gården, ville inte gå rakt, men gick framåt utan att bråka. Gick sen på lite skogsvägar, gjorde volter, svängde in på "fel" väg och sånt, men inget bråk. Jätteskönt!

Nu på kvällen så löslongerade jag honom på ridbanan i alla tre gångarterna. Matte hjälpte mig med galoppen, jag skulle nog inte orkat driva honom runt själv, han är ju lite seg ibland som vi vet. Men nu blev det iaf några varv i galopp och det var nog välbehövligt för den där runda magen.

Han fick sedan byta hage, går nu med lösdriftshästarna igen, fast i hagen bakom vårat hus. Han åt bara och brydde sig inte om de andra hästarna.


Tömkört

Jisses, det var länge sedan jag skrev här! Det har faktiskt varit några lugna dagar nu, vi har varit bortresta och haft fullt upp med annat så Blidur har fått ta det lugnt.

I dag dammade jag av tömmarna och gav mig ut och tömkörde. Ha, det trodde jag skulle gå bra, men det var en mycket jobbig herre innan vi lämnat gården. Han kastade sig ut på gärdet, snurrade runt, försökte dra och höll på. Jag var nära på att tappa honom några gånger, men lyckades hålla i. När han bråkat typ tre gånger, så gick han framåt och skötte sig sedan resten av tiden. Snacka om att bara vilja testa mig. Han var duktig och helt okomplicerad efter de där bråken. Jag gick in i skogen med honom, snurrade runt träd och gick där vi båda fick lyfta ordentligt på benen. Nyttigt för oss båda.

Sedan fick han morot och flugmedel i stallet och fick sedan gå ut i hagen igen.

Lyckad uteritt

I dag har jag ridit ut på Blidur ensam igen och det gick bra! Jag började rida på ridbanan först och red sedan ut. Red lite längre än jag brukar bara för att se hur han reagerade när jag inte vände där jag brukar och det gick bara bra. Red i alla fyra gångarterna och han skötte sig bra. Gick lite i sidled ibland men gick framåt när jag drev på honom. Mycket skönt!

Känns skönt att det går bättre och bättre! Bakslag lär väl komma, men för varje gång det går bra så blir iaf mitt självförtroende och känsla stärkt. Drömmen är ju att kunna rida ut på en mystur och skritta, trava, tölta o galoppera lite hur jag vill, och det tror jag kommer kunna funka snart. Så länge vi har lämnat gården och de andra hästarna så tror jag att han kommer att lyssna bra.

I morgon ska jag få kortison i ryggen, så jag misstänker att det inte blir något avancerat med Blidur den dagen.


Nella har hälsat på sin häst


När min systerdotter Nella fyllde tre år häromveckan så fick hon en bit av Blidur, en egen häst alltså. Och igår var hon här och hälsade på oss och hon var mycket stolt över att ha en egen häst. Uttrycket "min häst" användes flitigt. "Är det kul moster att rida på min häst?" "Nu vill jag rida på min häst" "Jag vill säga godnatt till min häst" "Är det min häst?" och så vidare. Mycket rart!

Hon vågade rida, vilket varken jag eller Anna hade trott. Hon ville även att hästen skulle springa, men där gjorde vi en liten kupp, vi gick fort istället, men sa att han sprang. ;) Lugnast så!

Jag red allra först, sedan longerade jag honom eftersom han var en busig häst och sedan fick Nella rida och sedan Anna. Mycket skojigt!

Jag och Nella gick ut på kvällen för att säga godnatt till hennes häst, gav morötter och hoppade i vattenpölar. Och idag så somnade hon på middagen i min famn i soffan, och när jag väckte henne sa jag att hennes pappa var på väg för att hämta henne. "Jag måste säga hejdå till min häst!" var det första hon sa. Underbara unge!

Här är några klickbara bilder!

   
   

Torsdag

I går var jag pigg på morgonen så jag var ute tidigt i stallet och tog av Blidur täcket, släppte ut honom i hagen och mockade åt honom. Det straffade sig sedan och jag var sååå trött på kvällen, så jag orkade inte gå ut och sätta på honom munkorgen utan somnade kl 22 istället. Och det är tidigt för att vara mig.

I dag har jag istället varit pigg på kvällen och red Blidur en stund på ridbanan på kvällen. Det gick hyfsat, han var lite seg men ändå lite tittig och lite sådär busig i sinnet, även om han inte gjorde något. Han fick efter ridturen på sig munkorgen och fick gå ut i hagen igen.

I morgon kommer systerdotter Nella och förhoppningsvis har hon med sig sina borstar, så att hon kan borsta sin häst!


Blidur i förrgår när han var nybadad

Nöjd! Mål uppnåt

En halvhyfsad dag som ändå slutade väldigt bra! Brist på kommunikation är lite tråkigt, och om man kommer ut i stallet och hästarna är omkringflyttade, fastän man var sist i stallet och först där, så är det ju lite mysko. Visade sig dock vara en anledning till det, och inga skumma personer som varit där. Puh.

På kvällen red jag Blidur och målet var att rida ut själv. Jag hade peppat mig själv som bara den på att det skulle gå bra. Jag började rida lite på ridbanan för att värma upp. Det blev lite avbrutet när några ston som går tillsammans började slåss som bara den. Ingen skadade sig som tur var.

Jag red Blidur i alla gångarterna på ridbanan och det mesta funkade riktigt bra! Skönt! Tölten var hyfsad och han var framåt och lyhörd. Skönt!

Jag gav mig sedan ut. Tölt direkt och målet var att hålla tölten, få honom att gå framåt istället för att dumma sig och att han skulle gå dit jag ville. Och det fungerade jättebra! Vi kom hem samtidigt. Han var lite muckig på några ställen, ville gå i sidled istället för framåt, men det var ändå väldigt lama försök och han gav sig utan bråk. Ha! Skönt! Jag red bort till vändplanen vid nybygget och sedan svängde jag av och tog travbanan hem. Underbart skönt att det gick bra!

Väl hemma så fick han sig en dusch och tvätt med linimentshampoo. Han blev så ren och stilig. Han fick på sig sitt gröna fleecetäcke och sedan in i boxen där vi myste lite.


Longerat

I dag har jag longerat Blidur. Han var duktig, lyhörd och pigg och lite sådär gulligt busig. När jag bad honom öka gångart så slängde han lite med huvudet och tog något galoppsprång, bara sådär som "Jaa, du vill att jag ska öka, då gör jag det". Han är rolig!

Vi höll på ganska länge i mest trav och han blev inte speciellt anfådd, så konditionen börjar nog komma. Avslutade med att promenera lite.

Annars så är jag trött, tröttare tröttast tror jag. Var på dubbelpass sjukgymnastik på förmiddagen, och så sov jag ett tag när jag kom hem, men ingen energi har jag ändå. Typiskt. Jag hoppas på lite bättre väder, åtminstone lite sol, då brukar jag bli lite piggare iaf.

Var duktig och tvättade av Blidur lädergrejor efter träningspasset idag. Ska försöka få rutin på det, att jag drar av det med lite lädertvål när jag har använt det. Nåväl, försöka iaf.


Ponnyridning

I dag har Blidur varit duktig och extraknäckt som ponnyridningshäst på barnkalas! Allt hade gått bra, han hade skött sig, lastningen hade gått hyfsat och sådär. Skönt!

Jag har mest gosat med honom idag. Han sover inne i natt med och jag var nyss ute och sa god natt till honom. Han blev lite sur för att han bara fick en liten liten tuss hö, när resten av höet låg på golvet inför morgondagen. Det är inte lätt att vara en konstant hungrig häst som aaaldrig får någon mat. ;)


Barnponny

Igår fick Blidur vila, mest pga mig. Jag höll på hela dagen att ta bort färg och lack från köksmöblerna och så var jag så frusen och kände inte för något. Var ute till honom på kvällen och borstade, smorde och myste. Han fick sova inne sedan och det såg han ganska nöjd ut med. Det gäller att passa på när halva stallet är tomt.

I dag ska Blidur ut på äventyr utan mig. Han ska vara ponnyridningsponny på något kalas eller liknande. Mycket spännande. Sa först nej eftersom att han kan bli stirrig när han är ensam, men nu följer russet med så då är det säkert inga problem.

Vi ska iväg o kolla på trav, men först ska jag äta upp min frukost och sedan gå ut till stallet en sväng.

Ridit i hagen


I dag har jag frusit och varit trött hela dagen, men gick ut till stallet för att gosa lite med Blidur nu på kvällen. Han har gått ute i den magra hagen och hade munkorgen på sig i natt, men Matte tog av den i morse så han har gått utan nu på dagen.

Väl i stallet så blev jag piggare och ridsugen, så det blev faktiskt lite ridning. Jag höll till i hagen och red i skritt, trav och tölt. Vågade mig inte riktigt på galoppen eftersom det var lite halt i gräset som var blött. Själva ridningen gick väl sådär, kändes inte så bra. Ungefär samma som sist, han stretar imot vid halvhalterna, han vill inte böja sig/biter tag i bettet åt höger och lite sånt där. Tölten blev väldigt travtaktig. Så jag roade mig med att trava på volt, göra åttvolter i skritt med halt i mitten istället för halvhalt och sådär. Gjorde även lite avsaktningar igångsätterningar från skritt och till trav/tölt.

Borstade honom sedan och gosade med honom. Han är så mysig! Förut när han bodde här men inte var min så var jag ofta så irriterad på honom för att han var så jobbig. Tramsig och tjafsig liksom. Nu är han jättesnäll och tramsar väldigt sällan! Så härligt!

Han blödde förresten lite när jag tog in honom, från läppen. Jag funderade först om det berodde på munkorgen, men eftersom han hade gått utan den hela dagen så tror jag nog snarare att det var att han gått och betat det korta gräset och skrapat sig mot marken. Smorde honom iaf med helosan innan han gick ut.

I går fick Blidur vila. Jag var och kollade på Strömsholmstävlingarna på dagen och var så trött och frusen efter att ha tillbringat dagen ut i regnet, så jag kände inte för något mer än lite gos i stallet så så blev det.





Galopperat

Idag har jag ridit. Det gick väl sisådär, jag minns faktiskt inte riktigt varför, men början av passet kändes inte så bra. Han gick inte framåt, ville inte ta halvhalterna och var bara allmänt inte som jag ville. Tittade på en massa runt omkring och sådär.

Koncentrerade mig sen mest på att få honom att gå framåt i rätt gångart. Trav när jag ville det, tölt när jag ville det och galopp när jag ville det. Galopperade rätt mycket och det var roligt, tyckte både han och jag. Lät honom i slutet av passet trava i lugn takt med ganska långa tyglar.

Han har fått byta hage nu ett tag och släpptes ihop med valacken Byr idag. Lite mindre hage med lite mindre mat helt enkelt. Jag tycker även att det är bra att han går där uppe nära stallet så att han får se att hästar rör sig hela tiden, rids ut och så och kommer och går, så att han inte blir så förskräckt varje gång en häst går iväg. Ihopsläppet gick bra med dem.

I dag blev en hund skadad här. Jag satt inne och hörde ett hemskt skrik eller tjut eller yl eller vad man ska kalla det. Jag förstod ganska fort att det var ett djur och såg att det var en hund vid hagen och att de bar in den. Det visade sig att ett ben var av på den, uppe i bogen tror jag, och den ska opereras i morgon. Usch och fy, riktigt hemskt! Där ser man hur fort olyckan kan vara framme!


Löslongerat

I dag har jag varit seg och sådär, så det har varit en ganska lugn Blidur-dag idag. Hade först tänkt att ev rida, men sedan blev det löslongering istället. Han skötte sig mycket bra och gick på fint i alla gångarterna. Alla tre menar jag då, det jag koncentrerar mig på när jag löslongerar är ju skritt, trav och galopp. Matte hjälpte mig när Blidur skulle galoppera, det är svårt att hålla igång honom när jag är ensam, även om jag har delat av ridbanan och bara använder halva.

Han har blivit mycket finare i hullet! Dock så såg jag idag att han har fått ett litet sår på "hakan" ungefär, så han fick gå ut utan munkorgen nu på kvällen och får vara utan i natt. Smorde med Helosan. Typiskt att skavet kommer nu, vill ju kunna fortsätta använda munkorgen så som jag gjort.

Han var jättesöt idag med och kom till mig i rask takt när jag ropade på honom! Hjärtat smälter ju av det!

Barbacka

Som sagt var, otroligt charmig och söt häst idag!

På kvällen, nyss, så red jag några varv på honom barbacka. Hade inte direkt tänkt rida, men blev lite sugen, så på med träns och hjälm. Lite tölt blev det oxå, och några oplanerade övergångar i trav. Snäll och duktig var han iaf och vi hade skoj.


<3

I dag vet jag inte vad det är med oss, mig eller han, men allt är bara såååå mysigt!


Underbart

Inget vettigt gjort med Blidur än idag, pga värmen. Men jag bara måste skriva ändå. I dag har han fått mig rörd två gnger.

Först idag när jag hämtade honom i hagen, så kom han fram till mig när jag ropade. Annars brukar han ju bara stå kvar och äta och jag får gå ända fram till honom. Det var första gången sedan han flyttade hit som han gjorde det! Underbart!

Och så nu, jag skulle egentligen städa, men gick ut och pratade med Blidur som står här ute i trädgården nu och äter. Och vi myste så länge. Lutade huvudena mot varandra och stod och pratade och andades ett tag. Riktigt mysigt! Han luktade så gott, sådär som jag minns att hästar luktade när jag var liten. Sån där speciell doft av häst. Äkta härlig varm häst!


RSS 2.0